Служебният министър на икономиката Никола Стоянов: Очакват ни тежки дни

Политика

08-08-2022, 15:15

Снимка:

МИ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Всички назначения в МИ по времето на Нинова са били без конкурс

Министерството на икономиката провежда допитване сред бизнеса за потреблението на газ през зимните месеци. Резултатите ще бъдат докладвани на кризисния щаб, за да помогнат в решенията на правителството по осигуряването и разпределянето на доставките.

Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Тежки дни очакват хората в България, но тежки дни очакват и бизнеса в България. И ние трябва всички оставащи - така да ги нарека - топли дни - да ги използваме, за да се подготвим за идващите трудни времена. Вече е започнала анкета сред бизнеса, която трябва да ни позволи да дадем на щаба картината колко български предприятия ползват газ, колко от тях могат да минат в кризисна ситуация на друго гориво - въобще да дадем картина какво би било отражението върху бизнеса при липсата на газ", заяви Стоянов, цитиран от БНР.

Като заместник-министри в екипа влизат Ирина Щонова и Димитър Данчев.

"В администрацията на МИ последните 7-8 месеца са уволнени 72 човека, това прави средно по 10 човека на месец. По-интересна е ситуацията в предприятията, там от 18 дружества в 14 са сменени всички или голяма част от надзорните съвети. За съжаление огромната част от хората, които са махнати си били назначени с конкурс, а всички назначени са без конкурс, което определено не спазва духа на закона за публичните предприятия. Казах и на Нинова, че съм дошъл да строя мостове и да надграждам, а не да уволнява хора", заяви Стоянов.