Радев: От огромно значение е изборите да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство

Политика

09-08-2022, 10:43

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отчете като проблем съхранението на машините за гласуване

От огромно значение е предстоящите парламентарни избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Затова е важно да има висока избирателна активност, за да се ползва управляващото мнозинство с висока легитимност. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. В срещата участваха председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, представители на ръководството на ЦИК, служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.
 
Държавният глава посочи, че високата избирателна активност изисква както активна кампания на партиите и кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес. 
 
„Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот“, отбеляза президентът. Той открои нуждата от ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да е манипулации по машините на всички етапи от подготовката  и провеждането на изборите. Държавният глава призова и за активна информационна кампания за машинното гласуване, като изрази надежда разяснителните материали за тази кампания да бъдат изготвени навреме и медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване. 
 
Президентът припомни, че изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, показват, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот. „Борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство“, посочи Румен Радев. По думите му  органите на реда са натрупали опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат до самите източници на това финансиране. 
 
„И тази година очаквам всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да има възможност да упражни своя вот“, каза още президентът и посочи, че очаква за това да допринесе Министерството на външните работи с помощта на държавната администрация, а Централната избирателна комисия, натоварена с основната отговорност за изборния процес, с активната подкрепа на изпълнителната власт, да проведе избори при възможно по-висока избирателна активност. 
 
Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова изрази мнение, че срещата при държавния глава поставя началото на ефективно взаимодействие между институциите за решаване на въпросите, свързани с подготовката на изборите. „Гражданите трябва да могат да упражнят избирателното си право спокойно и без каквито и да е съмнения в  изборния процес“, посочи Нейкова.
 
Служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че ще бъде направено всичко възможно за свободното и прозрачно упражняване на правото на глас. „Всички добри практики от предните два кабинета ще бъдат приложени“, увери Демерджиев. Той открои и амбицията на МВР лицата, отговорни за изкривяването на вота и дискредитирането на изборния процес, да бъдат разкрити и изправени пред закона.
 
Министърът на външните работи Николай Милков отчете извършеното до момента от министерството за вота в чужбина и посочи, че се очаква разкриването на около 750 секции зад граница. По думите му министерството е подготвено с оглед на епидемичната обстановка в отделните страни, както и с произтичащите от войната в Украйна предизвикателства. В Русия се очаква да има три изборни секции,  а в Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции, като там ще се разчита и на голямата местна българска общност.