Проф. Витанов: Уважаеми хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се

Общество

09-08-2022, 10:58

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Глупости са това, че ваксините имат отрицателни ефекти, аз още чакам да ми поникнат рога и копита", заяви математикът от БАН

"Тренда на заболеваемостта го пречупихме. Очаква се тази седмица да започне да намалява броят на хората с Ковид-19 в болница. Следващата седмица ще спадне и смъртността.  Излизаме от пика, това е хубавата новина", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че Силистра и София-град са областите в жълтата зона, като в столицата спадът е добър и се очаква тази седмица да излезе от жълтата зона. 

"Мерките вероятно няма да бъдат продължени, докато Силистра ще почака още. Във Варна също на 18 август е малка вероятността мерките да бъдат продължени. Трябва да се наблюдават Кюстендил и Бургас", каза още математикът.

По думите му ваксинацията у нас е ниска, но пък имаме добро математическо моделиране. А мерките се налагат на основата на моделиране, колкото да не се допусне дифузно разпространение на вируса. 

"Когато това се постигне, мерките се махат. Те са минимални и се налагат за кратко време", отбеляза проф. Витанов, според когото общата заболеваемост в страната е ниска, дори към нея да се добави и скритата такава.

"Умножавате по 4,5 и получавате около 7 хил. заразени дневно, което е нищо. Заетостта на леглата е много ниска", смята проф. Витанов.

Toй посочи, че през зимата може броят на заетите легла да се увеличи, но допусна, че смъртността няма да бъде висока, както беше при някои от предишните вълни.

"Българското население не е ваксинирано. Уважаеми неваксинирани мои хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се. Ваксиниран човек по-трудно се заразява и като се разболее по-леко го кара. Глупости са това, че ваксините имат някакви отрицателни ефекти, аз още чакам да ми поникнат рога и копита", подчерта математикът от БАН.

Според проф. Витанов народът се е научил, че при нас Ковид вълните са много по-слаби от тези Западна Европа. 

"Плановете са разработени така, че онлайн обучението да се използва само в краен случай. Онлайн обучението отива на заден план като мярка", заключи той.