Демерджиев: Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести

Политика

09-08-2022, 11:14

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

МВР ще изпълнява стриктно функциите си, увери служебният вътрешен министър

Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР няма да провежда акции, които целят нещо друго, освен изпълнение на функциите ѝ. МВР ще изпълнява стриктно функциите си. Внимателно следим всички, за които има данни, че участват в някакви престъпни операции, схеми или закононарушения, но няма да пристъпим към действия, без да сме събрали съответните доказателства и сме сигурни, че тези действия са законосъобразни. Аз не бих арестувал Бойко Борисов в тази ситуация, ако трябва кратко да ви отговоря. 

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на Нова телевизия в отговор на въпрос дали е било грешка или гаф на Бойко Рашков арестуването на лидера на ГЕРБ през март.

"МВР не може да изсипе два автобуса с Жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът", каза Демерджиев.

По думите му вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало.

"Стигна се до заплахи. Двете страни се опитаха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.

Попитан за казауса с Георги Семерджиев той заяви, че МВР ще прекрати подхода с кампаниините акции и ще премине към методически подход.

"Разпоредил съм да се издирят лицата, които са рецидивисти на пътя. Трябва да се задействат и органите на Прокуратурата, за да има възпиращ ефект", обясни Иван Демерджиев и допълни, че ще е безкомпромисен при всяко нарушение, особено от служител на МВР.