Александър Михайлов: За два дни източиха 800 000 лева от "Кинтекс"

Политика

09-08-2022, 15:14

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Превеждат тези огромни суми на офшорна фирма от Дубай, алармира бившият изпълнителен директор

Стартиран е процес по източване на държавното дружество "Кинтекс". За това алармира с писмо до медиите бившият му изпълнителен директор Александър Михайлов. Той разполага с информация и документи за 2 скандални превода към мнима офшорна компания от Дубай, които вече възлизат на общо 804 110 лева.

"Преди 3 месеца все още като изпълнителен директор на "Кинтекс" изпратих доклад до тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в който заявих, че се оказва натиск на държавното дружество да плаща огромни суми на фиктивен посредник - офшорна компания, която не е предоставила никакви услуги в замяна. Ясно заявих, че докато съм на този пост, аз няма да допусна това. 3 дни по-късно бях освободен“, припомня хронологията на събитията Михайлов. В следващите месеци той нееднократно заявяваше пред българските медии, че крайната цел е една – „Кинтекс“ да продължи да бъде източвано и огромни суми да потъват в джобовете на задкулисни играчи.

"Днес за мен не е просто вторник 9-и август, днес е и Видовден за истинските причини за моето уволнение и последвалата репресия срещу мен чрез изфабрикувани съдебни дела“, посочва Александър Михайлов в емоционална позиция. Той подчертава, че лъжите на Корнелия Нинова вече са ясни за българското общество. "Месеци наред тя твърдеше, че няма общо между моето уволнение и спрените от мен схеми в "Кинтекс". Днес обаче назначеното от нея ново ръководство върна именно офшорката фалшив посредник, чийто договор бях прекратил“, казва още бившият шеф на оръжейното дружество.

Според него ситуацията е толкова скандална, че вече има подадени сигнали в Прокуратурата от действащи служители на "Кинтекс", които не могат да гледат безучастно как държавно дружество с 55-годишна история се руши и се гаврят с труда им. "Корнелия Нинова непрекъснато говори за корупция и източване, а се оказа, че точно нейните кадри нагло извършват това, срещу което тя (уж) се бори. Къде е сега грижата й за хората и техните доходи?", риторично пита Михайлов.

"Аз платих цената да отстоявам истината – 2 пъти бях уволнен, заплашиха ме с прокурор и ме дадоха на такъв, последваха и 2 измислени съдебни дела срещу мен, вероятно по заповед на Нинова. Няма такава репресия. Обществото също плаща милиони от неговите пари, за да се вървят нечии схеми. Аз обаче няма да изоставя справедливостта и ще се боря до край. Подадох сигнал в Министерството на икономиката и индустрията с вх. № 94-А-228/08.08.2022г. и очаквам незабавни мерки за спиране ограбването на "Кинтекс".

"Очаквам и Прокуратурата да се намеси вече", казва още Александър Михайлов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен