Бивш шеф на БЕХ: Това няма да е последното увеличение на цената на газа

Общество

09-08-2022, 15:30

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това означава убийство за хората и за бизнеса", заяви Валентин Николов

"Това няма да е последното поскъпване най-вероятно". Това каза за цената на газа в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS Валентин Николов, бивш директор на БЕХ, на АЕЦ Козлодуй и политик от ГЕРБ.

Според него в следващите месеци ще има ново увеличение на цената. "Това означава убийство за хората и за бизнеса", посочи той. На въпрос колко би могла да се повиши цената за потребителите, които се отопляват на газ, отговори: „Толкова пъти, колкото "Газпром" реши да намали количествата”.

По думите на Николов фалити ще очакваме, ако държавата не успее да достави газ и този газ да бъде на по-ниска цена.

Според него до това поскъпване и непридвидимост за бизнеса е довел некопмпетентността в управлението Като уточни, че изказва лична, а не партийна позиция, той разграничи въпроса за мнението му дали да се възобновят преговорите с "Газпром" на две -  в контекста на бъдещ договор след 1 янураи 2023-та и на съществувващия договр, който приключва в края на 2022-ра.

"Ако говорим за бъдещ договор, категорично не можем да влезем в никакви преговори – първо защото ние сме вражеска страна за Русия и наистина тя ще постави такива условия, в които ще има много политика. На това отгоре ЕК в своите препоръки каза, че всяка страна-членка трябва да се стреми да не подписва нови договори", заяви Николов. 

За съществуващия договор посочи, че много страни са изпълнили условията и получават газ, ние - не.

"От "Газпром" ние не получаваме, но всички свързани фирми с "Газпром" заеха всички капацитети и държат кранчето. Ако решат – дават ни газ и то на скъпа цена. Ако решат, могат в един момент да прекратят. Поради тази причина ние пак си взимаме от "Газпром", само че през посредници”, отбеляза Валентин Николов.

"Ако ние бяхме платили и продължаваме да вземаме, цената към момента на "Газпром" в България щеше да бъде 125 евро. Двете трети, които получаваме от Азербайджан, които премиерът излъга, че от 1 юли ще получаваме по договорна цена, е 154 евро. А знаете ли колко получаваме от фирмите? Между 170 и 180 евро. И всичката тази разлика отива някъде. Отива обикновено във фирмите, които – ДАНС може да провери и сигурно е проверила – са фирми, свързани с "Газпром" по един или друг начин”, изчисли той.

Николов очетрта и сценарий, при който в края на годината "Газпром" ще фактурира на България цялото количество газ, което не сме потребили. 

 "Ние няма да платим, а в един момент "Газпром" ще заведе арбитражно дело срещу България за тези пари, като се позове на президентски указ за форсмажор", обясни той.

По думите на Николов при подобно развитие на нещата една неустойка, която България ще трябва да плати, би била повече от 1 милиард долара. И всеки от нас ще плати най-малко 300 лева без да потребява газ. Ето защо според него трябва да се се оцени този договор – дали можем да загубим 1 милиард без да потребяваме грам газ, тоест ние потребяваме, но през посредници.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен