Суша в Испания: Влязоха в сила мерки за пестене на електроенергия

Свят

10-08-2022, 10:09

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Испания от днес влязоха в сила мерки за спестяване на електроенергия. В много региони на страната има и ограничения за водата, тъй като общият обем на водоизточниците е спаднал до под 40 процента. Това предава БНР.

Водните запаси в Испания са намалели до 20 пункта под средното равнище за последното десетилетие. Липсата на дъжд е съчетана с продължителните периоди на горещо време.

В периода от 1 октомври миналата година до началото на август валежите са 447 литра на квадратен метър - с 30 процента по-малко от обичайните 643 литра.

В метеорологичната агенция отчитат също, че юли е бил особено сух в цяла Испания - по-малко от 6 литра дъжд на квадратен метър вместо нормалните 20.

До 35 на сто от общия обем са спаднали запасите на питейна вода - най-ниското ниво от 10 години. Във все повече региони се налагат мерки за пестене на вода.

Най-засегнати са автономните области Андалусия и Каталуния а също и Канарските острови.

В Испания вече е в сила и приетият от централното правителство план за спестяване на ток с пределни норми на температурата в обществени помещения и изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Те предвиждат охлаждане на помещенията до 27 градуса през лятото и отопляване до най-много 19 през зимата.

Планът беше подложен на критики от опозицията. От правителството отговориха, че ограниченията са в синхрон с европейските ангажименти, породени от войната в Украйна. Освен това предполагат "гъвкаво" прилагане, като ще има период на адаптация, но после ще влязат в сила високи глоби за неизпълнение на плана.