770 лева минимална заплата предлага правителството

Портфейл

10-08-2022, 14:01

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Помощите за отопление ще бъдат с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон

Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната на 710 лв. от 1 април, да се увеличи на 770 лв. от 1 януари 2023 година. Това обяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който представи екипа си и приоритетите в работата му.

Сумата ще бъде постигната чрез нова формула за определянето на минималната работна заплата, според която тя ще е равна на 50% от средната работна заплата за предходната година.

По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

„Ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от средната работна заплата спрямо миналата година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори“, каза Лазар Лазаров.

Той обясни, че това е базов вариант на обсъждане на този етап, но за да стане факт, първо трябва да се обсъди със социалните партньори, а след това да залегне в Бюджет 2023 година.

Началник на кабинета на Лазаров е Татяна Георгиева, а Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри.

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи Лазар Лазаров.

„Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление“, посочи служебният министър.

„Всеки, който получава помощ за отопление, ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август“, уточни Лазаров.

„Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната“, каза още служебният министър на труда и социалната политика.

Предвижда се над 530 000 хиляди души с ниски доходи да получават всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.