"Маркет линкс": 6 партии влизат в следващото Народно събрание

Политика

10-08-2022, 20:35

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. "Възраждане" е на пето място - с 8,4 процента. С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто.  Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

49% заявяват, че ще гласуват, ако изборите са тази неделя, а 14% се колебаят, сочи още проучването на "Маркет линкс". 13 на сто не желаят да упражнят правото си на вот.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен