Климатолог: Валежи през уикенда ще потушат пожарите

Общество

11-08-2022, 10:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Температурите ще се понижат, а тогава условията за пожар ще бъдат по-слаби

През събота и неделя през по-голямата част от страната ще превали и прегърми и тези валежи ще успокоят голяма част от пожарите в страната. Те ще са само на места, няма да са масови. Повече ще бъдат в близост до планините. Това каза за "Твоят ден" по NOVA NEWS климатологът Симеон Матев.

Той призова да не палим огън при пожароопасно време, каквото е сега.

"Температурите ще се понижат, а тогава условията за пожар ще бъдат по-слаби. Голяма част от пожарите възникват заради човешка немарливост и са възникнали около пътя. Има 5%, които възникват от друго условие, например светкавица, която попада върху леснозапалим материал", обясни той. 

По думите му пожарът има и положително влияние - разчиства вредна растителност и помага за засаждане на борове, след като разтопява шишарката.

"Има спокойствие, че валежите ще потушат възникналите пожари. Температурите след 48 часа ще са със 7-8 градуса по-ниски, трудно ще достигнат 30 градуса. В София живакът едва ли ще мине 22-23 градуса", разкри Матев. И допълни, че след това захлаждане предстои нов сух период. 

“От понеделник се намалява вероятността за валежи, ще има много слънчеви часове”, каза климатологът Анастасия Стойчева в студиото на “Здравей, България”. След слънчевите дни, от четвъртък до неделя се очаква отново понижение на температурите и обилни валежи. 

Понижение се очаква и при максималните температури. Най-високата температура този месец ще бъде около 20-ти август. Тя ще достигне не повече от 37 градуса. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен