Гълъб Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на "Булгаргаз"

Политика

11-08-2022, 11:56

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи", заяви служебният премиер

Държавата ще отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз", заяви служебният премиер Гълъб Донев на редовното заседание на Министерския съвет днес. Донев потвърди казаното от енергийния министър Росен Христов по-рано днес пред БНТ.

"Министерството на енергетиката и Министерството на финансите изготвиха план за заздравяване на "Булгаргаз", като на днешното заседание ще приемем постановление за отпускане на 800 млн. лева", заяви Донев.

Премиерът каза още, че кабинетът ще приеме постановление за започване на присъединителния процес на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Предстои да приемем постановлението за подготвителните действия за присъединяването на България към ОИСР. Много правителства работиха за интеграцията а България в клуба на развитите пазари, на нас се падна честта отговорността да организираме и структурираме присъединителния процес.", посочи той.

Гълъб Донев отново подчерта, че се е наложило да бъдат внесени поправки в завещания от предходния кабинет проект на постановление и призова да се спре с "политическите злоупотреби по темата".

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи - с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недопустимо е да се поставя под въпрос волята на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, още повече това да се прави за предизборна употреба, коментира той.

И още от дневния ред на кабинета - предстои министрите да определят председатели на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, на Националната комисия за борба с трафика на хора към правителството, както и на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Кабинетът се очаква да приеме промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Друга точка в дневния ред е приемането на доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет, включително на централния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2022 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен