Издирват румънски туристи, които се изкъпаха в едно от Седемте Рилски езера

Общество

11-08-2022, 15:44

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Румънски туристи са влезли да се изкъпят в едно от Седемте Рилски езера. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда, как румънците навлизат в едно от езерата, но след като служител на Национален парк Рила им прави забележка, те излизат. Бързо, след като разбират, че подлежат на глоба, нарушителите изчезват, без да предоставят документи за самоличност.

Строго забранено е навлизането в ледниковите езера, за да се запазят от външните фактори възможно най-дълго време. Глобата за нарушителите е от 500 до 5 000 лева.

„В момента тече процес по издирване, издирваме ги с помощта на МВР. Ще им бъде наложена санкция. Те не са и единствените, на които ще им бъде наложена санкция. Вече имаме наложен един акт последната седмица имаме и констативни протоколи съставени, точно за навлизане в езерата", каза Владимир Милушев-директор на Национален парк Рила по БНТ.

В последните години често ставаме свидетели на нарушения на забраната за влизане в езерата. Миналата година в тях влязоха и сръбски туристи. От Национален парк Рила планират поставяне на знаци и на английски език и провеждането на информационна кампания.

„Кампанията е, за да разясним на хората, че реално имаме проблем с езерата, че проблемът идва от нас, като сме горе посетителите и че ако спазваме две прости правила. Да се движим по маркираните пътеки, за да може по малко ерозия и по-малко земна маса да достига до езерата и да не влизаме в езерата, за да навлизат по-малко органични вещества в езерата, които пък създават условия за развитие на нетипична растителност“, каза Владимир Милушев.

С общите усилия на Община Сапарева баня, парковата охрана, както и полицията, тази година са сведени до минимум нарушителите, които с високопроходими джипове извозваха туристи до Седемте рилски езера.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен