Над 136 млн. литра гориво са продали бензиностанциите с отстъпката от 25 стотинки

Портфейл

13-08-2022, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За месец намалението струва на държавния бюджет над 34 млн. лв.

Над 136 млн. литра гориво са продали бензиностанциите с отстъпката от 25 стотинки през първия месец от влизането в сила на мерките срещу ценовата криза в страната. Данните са от справка на Приходната агенция, съобщава Нова тв. До този момент отстъпката е струвала на държавата 34 млн. лв. Данните на НАП показват, че това средно е по 1 млн. лева на ден.  Депутатите решиха мярката да продължи до края на годината или до изчерпване на заложения бюджет от 150 млн лева. Сметките обаче показват, че ако потреблението на гориво продължи със същите темпове - средствата може и да не стигнат до месец декември.

От НАП отчитат, че през последния месец най-продаваното гориво с отстъпка е пропан-бутанът, а именно над 54 млн. л. Най-малък интерес е имало към метана– малко над 24 000 кг.

"Не сме продали много повече гориво. Увеличението е незначително, в рамките на 5-6 %”, каза Венцислав Пенгезов, собственик на малка бензиностанция.

Сега той ще чака държавата да му върне парите за направеното намаление.

"Все още не е минал срокът, в който трябва да ни ги върнат, защото приключването на ДДС-то е след 2-3 дни. За нашия обект сумата е около 60 хил. лева. Надяваме се да няма пречки от страна на данъчните”, казва мъжът.

Според икономиста Михаил Кръстев средствата, заложени в бюджета за антикризисната мярка, няма да бъдат достатъчни до края на годината. Смята и че помощта работи в полза на инфлацията.

"Представете си, че тези 150 млн. лв. са хвърлени в една инфлационна печка. Те са гориво за нея и съответно топлината от инфлацията продължава да расте. Колкото повече средства се отделят за нея, толкова повече ще продължи да расте тя”, каза той.

Затова призовава управляващите да таргетират групите, които могат да се възползват от намалението. А дали ще станем свидетели на нов скок в цените на литър бензин и дизел зависи от международните пазари, поясни Кръстев.

"Ако Русия успее да намали производството на петрол с 30%, това може да доведе до 80% скок на цената на суровия петрол, който те доставят в ЕС. За съжаление това означава, че наистина може да отидем във високите стойности - до 5- 6 лв.”, кометира икономистът.

Шофьори обаче се надяват да продължат да спестяват, докато зареждат.