Жълт код за валежи и гръмотевици на много места в страната

Общество

14-08-2022, 08:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Жълт код за значителни количества дъжд с гръмотевици е обявен за днес в по-голямата част от страната. Предупреждението в сила за 15 области на страната - в Западна, Северна, Централна и Южна България, предаде БНТ.

Интензивни дъждове с гръмотевици се очакват в областите Монтана, Враца, София - град и област, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Перник и Кюстендил.

Днес над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На много места ще има валежи, в западните и централни райони значителни по количество. Ще има и гръмотевици. Вятърът в Източна България ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще бъдат между 23 и 28 градуса, в Горнотракийската низина и Източна България до 30°-32°, в София около 23°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но в следобедните и вечерните часове ще има купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевици. Ще духа слаб запад-северозападен, след обяд източен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините от Западна България ще има значителна облачност, а след обяд и над масиви от останалата част на страната. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, в Източна България от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 19°, 2000 метра - около 11°.

Новата седмица ще започне с температури по-ниски от обичайните за сезона. Ще има и слънчеви часове, но все още на отделни места ще има и краткотрайни валежи и гръмотевични бури. От вторник ще започне затопляне и в края на периода отново средната температура ще е над 30 градуса.