Министър Шишков: Служебното правителство остави държавата за основен ремонт, а сега заварихме, че е направен само козметичен

Политика

15-08-2022, 12:26

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен ремонт, но сега намерихме, че е направен само козметичен текущ ремонт. Ако поставим нещата в правилната посока, фирмите ще имат регламент, по който да работят и няма да станат жертва на политически интриги между партиите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на БНТ „Денят започва“ по повод договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра.

Той застъпи тезата за необходимостта да се правят търгове за основни и за текущи ремонти и така всичко ще бъде регламентирано.  На въпрос за направените промени в ръководствата на структури към МРРБ регионалният министър обясни: „Сменихме част от механизма на часовника, за да може часовникът да тръгне, важното е кой какво може да направи“. Той напомни, че в миналия служебен кабинет, показал недъзите в пътния сектор, началникът на ДНСК е имал активна роля, но е бил сменен.
Регионалният министър обясни, че промяната в ръководството на ДНСК е заради писмото с разяснения за технологията студено рециклиране, което е създало по-голям проблем на пътните фирми. Когато част от институциите се опитват да играят междинно звено и не са от страната на държавата, остават много съмнения. Изпълненото определя дали се касае за текущ или основен ремонт, а не самата технология, подчерта Шишков. Според него нормативът трябва да се промени, когато дейности са текущи ремонти, но законът ги определя като основни.
Регионалният министър припомни още, че в генезиса на проблема са възлаганията, направени от правителството на ГЕРБ, които не отговарят на нормата и закона. В един момент тези, които сътвориха проблема, се отдръпнаха и оставиха пътните фирми да водят битки с държавата. „По време на срещата ни миналата седмица в МРРБ призовах пътния бранш да участва в конкурсите за зимно почистване, да не търсят варианти за обжалване с цел блокиране на конкурсите, както в конкурсите за пътно поддържане“, каза той.
Договорите за зимно почистване ще обхващат датите след 30 септември, така че да обхващат и периода от октомври до април. Документацията за тях е публикувана в края на миналата седмица на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“. Конкурсната процедура по ЗОП ще е съкратена и ще е със срок 15 дни.
Ако спрените от КЗК процедури за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища бяха отишли в съда, в момента щяхме да имаме още по-тежък юридически проблем. Старото ръководство на АПИ е виновно за това, че е направена негодна обществена поръчка, каза Шишков. И посочи, че става въпрос за неизрядни поръчки, довели до това държавата да изпадне в трудна юридическа ситуация. Те са си мислели как да направят тригодишните договори от пролетта и са оставили зимното почистване. В мен остана впечатлението, че са искали да удължат старите договори още веднъж, за да може по тях да бъде възложено и зимното почистване, заключи министърът.
Няма проблем с участъка от АМ „Тракия“, на който вчера стана катастрофата със сръбския автобус. В годините назад нито са се планирали, нито са се строели магистрали в цялост. Може да не сме богата държава, но не трябва да си позволяваме да не развиваме инфраструктурата. Трябва да се намери начин тя да се планира изцяло и да се построи по най-бързия начин, коментира още той.
Междусистемната газова връзка Гърция-България се очаква да заработи преди отоплителния сезон. Има уверение от строителя, че до 7 септември ще приключат неотложните строително-монтажните дейности, които са водещи за въвеждането в експлоатация. Очаква се тази седмица министър Шишков да одобри със заповед  документа за разделянето на връзката на два етапа, който вече е съгласуван с противопожарната служба.  Екзекутивната документация, която се готви успоредно, ще бъде одобрена след завършването на строително-монтажните работи за първия етап.