Над 260 са проверките на морските плажове, наложени са 16 неустойки

Общество

15-08-2022, 17:06

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От началото на летния сезон до момента са съставени 5 акта

От началото на сезон лято 2022 до момента броят на извършените проверки на място на морските плажове от екипите на Министерство на туризма е 261, без да са установени сериозни проблеми. До момента са изпратени 81 предупреждения до наематели и концесионери, във връзка с констатирани нарушения. Наложени са 16 неустойки за констатирани повторни нарушения на договорни задължения.

От началото на летния сезон до момента са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Към 15 август 2022 г. охраняемите морски плажове със сключени договори за концесия и наем през летен сезон 2022 са 137 на брой. От тях 88 са възложени на концесия и 49 са отдадени под наем.

Неохраняемите морски плажове са 94 на брой, 3 са плажовете за природосъобразен туризъм.

Дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ осъществява непрекъснато цялостен контрол по изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите по действащите договори за концесия и наем на морските плажове. Осъществява се контрол и върху неохраняемите морски плажове по чл. 7, ал. 7 от ЗУЧК, както и на морските плажове за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория.

Извършват се както планирани, така и внезапни проверки, инициирани след публикации в медиите или по подадени сигнали.

Графикът за извършване на планираните проверки на място за 2022 г. е одобрен от министъра на туризма. Планирани са по две на всеки плаж, регулярно се изпълняват и извънредни. Към днешна дата за някои от плажовете са извършени проверки и повече от два пъти. Освен изпълнение на утвърдения от министъра график, се извършват и контролни проверки за отстраняване на вече констатираните нарушения.