Проф. Георги Рачев: Започва бавно увеличение на температурите

Общество

16-08-2022, 08:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-високи температури се очакват в Русе, а засушаването у нас ще продължи в следващите дни

"В София започва бавно увеличение на температурите до петък, когато очакваме до 38, а дори и до 40 градуса. От събота започва захлаждане, като ще има следобедни превалявания. След това ние очаква топло и хубаво време“.

Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев.

"София има отвратителен климат – зимата е студена, а лятото е топло. Денят стана по-малък с почти 2 часа в сравнение с 20 юни. Валежите в Западна България се представят добре в сравнение с Източна България“, добави климатологът.

"Няма какво да жалим хората, които са на морето – те се чувстват много добре. Не очаквам нещо съществено в събота и неделя. Много хубави и летни температури. Редовно има тропични нощи. Пожелаваме им само да се забавляват“, допълни той.

Най-високи температури се очакват в Русе, а засушаването у нас ще продължи в следващите дни. Според него това ще се отрази на реколтата и прогнозира, че ще приберем с половин милион тона по-малко пшеница.

"У нас в момента язовирите са на изключително добро ниво. Язовирите се пълни над 80% и ще има нормално водопадаване, стига да не ги източим, защото сме майстори в това", посочи проф. Рачев.