ММС ще извърши проверки за работата на тотото и Национална спортна база

Спорт

16-08-2022, 16:00

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Начело на двете дружества Радостин Василев сложи свои приближени - Александър Тодоров и Венцислав Петков

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство.

На пресконференция тя заяви, че предстои да бъде направен анализ на работата на държавните и търговски дружества Националната спортна база (НСБ) и Български спортен тотализатор (БСТ). Припомняме, че начело на двете дружества отцепникът от "Има такъв народ" Радостин Василев назначи свои приближени. Начело на БСТ е Александър Тодоров, а НСБ се ръководи от Венцислав Петков.   

"В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на БСТ, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева.

Такъв анализ ще бъде направен и за НСБ, която управлява най-големите спортни обекти. Там също са констатирани проблемни теми.

"НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт", каза Весела Лечева, припомняйки и провалено състезание от националния спортен календар.

Лечева подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци. 

"Само след две години са Олимпийските игри в Париж и за мен като министър е важно да бъдат създадени добри условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации е изключително важен“, подчерта Весела Лечева.

Заместникът на Весела Лечева - Петър Бучков ще отговаря за младежките програми, като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година, което създава съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си. Младежките организации искат не само прозрачни процедури, но и достъпни правила, констатира Бучков.

Заместник-министър Петър Георгиев постави акцент върху олимпийската подготовка, като вече се водят разговори с федерациите не само за Париж 2024, но и за Лос Анжелис 2028. Също така се надява до месец да бъде пуснат единен регистър, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от изпълнението на политиката за електронно управление на страната.

В последните дни на своето управление Радостин Василев обеща 100 млн. лв. държавна помощ за професионалните футболни клубове в България.

"Да, запознах се с тези изказвания на моя предшественик и се учудих, защото, първо, става въпрос само за подпомагане на футболни клубове, и, второ, за професионални клубове, повечето от които са акционерни дружества и развиват търговска дейност", каза Лечева.

По думите ѝ България страда най-вече от липсата на "онези малки квартални тренировъчни съоръжения, които могат да бъдат от полза за всички хора, които искат в свободното си време да спортуват". "Поисках да видя дали има разработена такава програма. Има изготвена съвсем семпла наредба в три точки - нито има средства отделени, нито има програма", каза Лечева.