Проф. Ива Христова: След 15 септември е възможно да има повишаване на случаите на коронавирус

Общество

17-08-2022, 13:33

Снимка:

Euronews Bulgaria

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според нея се очаква повишение на заболеваемостта от грип, тъй като тежките мерки от миналите години са по-отхлабени

Ситуацията с Ковид пандемията като цяло се подобрява. В дългосрочен план може да се предвиди отхлабване на мерките и дори още намаляване на изолацията и карантината. Това каза пред Euronews Bulgaria проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й, пикът на последната вълна е преминат. Някъде от около седмица има намаляване на заболеваемостта. Оформя се нещо като плато, но с тенденция надолу.

"В последните дни следим заболеваемостта на 100 000 население на 14-дневна база и тя спада със стъпка от 10, т.е. беше 280, вчера стана 270, а днес 260. в рамките на следващите няколко седмици очакваме нормализиране на ситуацията", каза проф. Христова.

Перник, Благоевград, София област, Кюстендил и от другата страна Бургас, Ямбол, са районите, в които заболеваемостта е над 300. В останалите области са под 200-250.

"След 15 септември е възможно да има известно повишаване на случаите, по-скоро след 20-25-и. Но не очаквам голяма вълна, а леко повишение", коментира тя.

"След няколко месеца, когато спадне имунитетът от преболедуване, теоретично можем да очакваме следваща вълна. Това обаче ще е някъде преди Нова година. Трябва да имаме предвид, че към момента няма нов вариант. Навсякъде в света е Омикрон. Ако това се задържи и нямаме нов вариант, тази вълна няма да бъде съществена", отбеляза проф. Христова.

Проф. Ива Христова каза, че тази година се очаква повишение на заболеваемостта от грип, тъй като тежките мерки от миналите години са по-отхлабени. Министерството на здравеопазването е организирало закупуване на ваксини, които ще могат да се поставят от октомври. По думите й, двете ваксини – срещу грип и Ковид – могат да се поставят дори и в един ден, както се прави в много държави по света. Не повече от две седмици е препоръчителното отстояние. За нова Ковид ваксина обаче трябва да са минали поне 4 месеца от предишната.

"Грипната вълна се очаква да започне през декември и през януари да е съществена, което означава, че ноември най-късно е добре да се постави ваксина срещу грип. Първите комбинирани ваксини за всички варианти на Омикрон пък се очаква да пристигнат в края на септември. Те ще се два варианта, вторите ще дойдат през октомври или ноември", каза още проф. Христова.