24 партии и 7 коалиции подадоха документи за участие в изборите

Политика

17-08-2022, 20:19

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предрочните избори през октомври

Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предрочните избори през октомври. Документи подадоха 24 партии и 7 коалиции, съобщава БНТ.

Окончателният брой на участниците в изборите обаче може да е по-малък, ако се открият пропуски или някоя от коалициите направи промени. За сравнение - на последния парламентарен вот през ноември миналата година участваха 29 формации.

Регистрираните партии и коалиции могат да намалеят, ако се окаже, че събраните подписи за подкрепата им са недействителни или под 2500. Такива партии ще бъдат заличени. Това ще стане ясно утре при проверката и на последните подали документи формации. Изненада може да има в искане за отказ от участие в изборите.

"Другата възможна изненада може да бъде поднесена от коалиция, тъй като от днес тече 10-дневен срок, в който коалицията може да заяви пред ЦИК промяна в състава и да се включи нова партия към коалицията, която вече е регистрирана в ЦИК или някоя от партиите в коалицията да напусне състава на тази коалиция", каза Росица Матева, зам.- председател и говорител на ЦИК.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план, увери министърът на вътрешните работи. Според него на база на предходните избори планът е изключително подробен и със срокове. Добавили са група за киберсигурност.

"За купен и манипулиран вот - в момента работим като подобряваме оперативната работа в МВР. Тя се движи на нива използване на СРС-та, използване на информатори, които имат отношение към тези въпроси - оперативната работа беше занемарена. Усилваме тази работа като превенция и оттам самите сигнали и активизирането на тези действия ще се случи на по-късен етап. Ще усилим оперативната работа и в аванс да говорим с тези лица, които участват или ще участват в такива практики", каза Иван Демерджиев.

Партия "Атака" беше една от последните регистрирали се за участие в следващия парламент с амбицията да влязат в него. Като основен конкурент очертаха "Възраждане".

"Външни и вътрешни тайни общества създадоха едно менте и го вкараха с 4,8 в последния парламент и ние сме длъжни. Нашият обществен дълг е да изобличим мнението, за да може хората да не се подлъгват", каза председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Предстои да стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно в коалиция и какви номера в бюлетините ще изтеглят претендентите за 48-то Народно събрание.

Само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления до 27 август за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията - напускане на партия или включване на нова партия.

Изборният кодекс дава право на вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Крайният срок да се заяви това е до 17.00 часа на 30 август.