ЦИК: Няма да се купуват нови машини за изборите, не се налага и модифициране на софтуера

Политика

18-08-2022, 11:02

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди

Не е необходимо закупуване на нови машини - те са толкова, колкото бяха и през ноември на последните избори. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че общият им брой е 12837 и се намират в склада, в който са от самото начало.

"Ще бъдат отделени отново машини - на предишните избори бяха около 400 за разяснителна кампания, които ще бъдат предоставени в изборните райони и съответните общини и всеки избирател, който желае чрез демо версия да опита да гласува с машина, ако все още има някакво притеснение за това", каза Нейкова.

Тя подчерта, че модифициране на софтуера към този момент не се налага.

След като приключи срока за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори вчера, са се регистрирали и 5 партии и 3 коалиции в условия на неприключила проверка на подписките, каза още председателят на ЦИК.

"До края на деня ГД "ГРАО" ще върне резултата от проверката и в случай, че някои от тези партии и коалиции не е събрала необходимия брой подписи, нейната регистрация ще трябва да бъде заличена", допълни Камелия Нейкова.

На въпрос дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" биха могли да се явят заедно на предстоящите избори, Нейкова каза, че до 27 август е законовият срок и ако те решат да подадат заявление за промени в зависимост от заявеното желание и съобразено със закона, ЦИК ще вземе своето решение.

"Според законовия текст в Изборния кодекс може да се правят промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция, т.е. ако някоя от съставните партии реши да напусне, коалицията ще остане регистрирана за изборите, ако в нея са останали поне две партии. В регистрирана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че закона не допуска - това е допустимо в избори за общински съветници и кметове, когато се създават местни коалиции", обясни Нейкова.

Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма изискване за уседналост, каквото има при местни избори и при избори за членове на ЕП, добави председателят на ЦИК.