Русия твърди, че не е разполагала тежки оръжия в Запорожката АЕЦ

Свят

18-08-2022, 13:44

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руските въоръжени сили увериха днес, че не са разполагали тежки оръжия във и около Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Москва и наскоро бе засегната от обстрел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подчертаваме, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение в комплекса на централата и в околността. Там има само части, осигуряващи безопасността", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. „Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на Запорожката АЕЦ“, заявява министерството.

Ведомството също така обвинява Киев, че подготвя утре „грандиозна провокация“ в централата по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според Москва украинските артилерийски части планират да подложат на обстрел централата и след това да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

От края на юли Русия и Украйна се обвиняват взаимно за няколко удара срещу Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, които породиха опасения от ядрена катастрофа. Украйна обвинява Москва, че е разположила тежки оръжия в централата и я използва като база за обстрел на украински позиции - нещо, което Русия отрича.

Запорожката АЕЦ беше превзета в началото на март от руските войски, скоро след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

За да гарантират сигурността на обекта и да позволят посещение на международни инспектори, Антонио Гутериш и САЩ призоваха миналия четвъртък за създаването на демилитаризирана зона около централата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че спешно трябва да се проведе инспекция на обекта от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).Снимка на Деня

Щрихи от Плевен