Димитър Стоянов: Към момента в България не се извършва ремонт на украинска военна техника

Политика

20-08-2022, 17:32

Снимка:

ВТК

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има сключено рамково споразумение за намерения, коментира министърът на отбраната

„Българската армия е стожер на морала и трябва да остане такъв“. Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод актуализираната заповед, която забранява употребата на алкохол и наркотични вещества. Същественото в разписаните нови правила е, че за нарушенията е определено най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение. „Заповедта срещу употреба на алкохол и наркотици в структурите на Министерството на отбраната има превантивен характер“, подчерта той. Провокирана е от зачестилите случаи на пътни инциденти в страната след употреба на алкохол и упойващи вещества. „Конкретно сред военнослужещите няма завишение на такива случаи“, подчерта той. „Мисля, че тази заповед е адекватна на действителността. Българската армия не употребява алкохол и наркотични вещества. Но Българската армия е част от българското общество, а това са пороци на българското общество, които се транспонират и сред военнослужещите“, посочи министър Стоянов.

Министърът на отбраната отново подчерта, че за следващата година ще настоява за отбрана да бъдат отделени 2 процента от БВП. „Това е моята цел и се надявам да я постигна в името на модернизацията на Българската армия, ремонта на наличната техника и това нашите военнослужещи да не усещат в такава степен огромната технологична пропаст между нас и нашите съюзници“, подчерта той.

Министерството на отбраната обсъжда всички възможности за ремонт и поддръжка на авиационната техника, така че страната ни да изпълнява сама мисията по охрана на въздушното пространство. Предстои среща с министъра на отбраната на Полша за обсъждане ремонта на двигатели на самолети МиГ-29. „Влезли сме във връзка също и с израелски фирми, и с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29“, посочи министър Стоянов.

Продължава работата и по търсенето на платформа, която да замести изтребителите МиГ-29 до получаването на самолетите F-16. „Изпратил съм писма до четири държави за платформа, която да замести МиГ-29 в този междинен период, през който ВВС няма да имат реални възможности да носят бойно дежурство. Получили сме отговор от две държави - Франция и Швеция, очакваме отговори от САЩ и Израел. Разглеждаме абсолютно всички възможности, които нашите съюзници могат да ни предоставят. Решаващо за нас се оказва времето, тъй като е изгубено много“, заяви той.

Министър Стоянов отново подчерта, че сред основните задачи на министерството е да направи всичко възможно да поддържа техниката годна. „Българските военнослужещи винаги са готови да откликнат в помощ на населението“, посочи той. Това лято многократно специализирани екипи оказваха помощ при гасене на пожари и обезвреждане на боеприпаси, открити в морето“, припомни министърът и отбеляза действията на военнослужещите по повод пожара в Казанлъшко, който възникна от военен полигон. „В потушаването на пожара край Казанлък участваха над 400 военнослужещи от 61-а Стрямска бригада и три вертолета от авиобаза Крумово. Пожарът възникна при обезвреждане на боеприпаси, открити в населено място, които бяха транспортирани и унищожени, тъй като нямаше как да останат на открито. Това е, което направиха военнослужещи от формированието за унищожаване на боеприпаси“, подчерта министърът. „Две денонощия военнослужещи от 61-а бригада съвместно със служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други институции работиха, за да потушат пожара, не допуснаха да се стигне до по-тежки инциденти. Извършва се служебна проверка на случая“, посочи още той.

„Към момента не се извършва ремонт на украинска военна техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение за намерения“, припомни той в отговор на въпрос.

Министър Димитър Стоянов присъства на честванията за 145 години Шипченска епопея на едноименния връх.