Медици съветват: При постковид състояние потърсете веднага медицинска помощ

Общество

21-08-2022, 11:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма хора, които да са застраховани от постковид състояния, независимо дали карат вируса леко или тежко

Постковид синдромът засяга все повече хора и трябва да му се обръща по-голямо внимание. За това призоваха медици в ефира на "Денят започва" по БНТ.

Няма хора, които да са застраховани от постковид състояния, независимо дали карат вируса леко или тежко, заяви гастроентерологът д-р Виктор Камбуров. По негови наблюдения първоначално пациентите често подценяват проблема.

"При постковид състояние трябва да се потърси медицинска помощ и да не се омаловажава. Постковидът е сериозно заболяване, което заплашва около 10% от хората да ги инвалидизира трайно.", казва той.

Диетологът д-р Мария Николова лично е преживяла този проблем. 6 месеца след прекарания вирус тя имала гастроентерологични проблеми. Ето съветите ѝ за хранене по време на болестта:

"Здравословното хранене при ковид значи достатъчно зеленчуци и плодове, пълноценен протеин като постни меса, риба, яйца, млечни продукти, ако няма реакция към тях, бобени храни и не на последно място някакъв въглехидрат като пълнозърнести храни. Трябва да направим един баланс и да се придържаме към простичките правила - често, фракционирано хранене, три основни хранения и две поддържащи. И е много важно да има адекватна хидратация.", съветва тя.