Ваня Григорова: В момента имаме проблем с "Газпром", защото сами си го създадохме

Политика

23-08-2022, 09:17

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Правителството, което си тръгна, е спало три месеца", заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“

"В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че „Газпром” може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца", заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с "Газпром", който изтича в края на годината.

"Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт", обясни тя.

Според експерта Георги Ганев пък „приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейки партньори“.

"Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 г. ние сме троянският й кон – знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужваме нейните интереси в този конфликт“, категоричен е Ганев.