Над 1200 лева е месечната издръжка на човек у нас

Портфейл

24-08-2022, 21:05

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

А на тричленно домакинство с едно дете до 14 години трябват близо 2300 лева

Животът поскъпва и през второто тримесечие на годината, макар и по-бавно, съобщава bTV.

Над 1200 лева са необходими за едночленно семейство през юни, според КНСБ. С тях се покриват разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт, развлечения и почивка.

А на тричленно домакинство с едно дете до 14 години трябват близо 2300 лева.

Данните на синдикатите показват, че за едногодишен период разходите за издръжката на един работещ и живеещ самостоятелно, нарастват с почти 200 лева, а за тричленно семейство се увеличават с над 350 лева.

Около 2500 лева са разходите за тричленното семейството на 37-годишната Ивелина Бабова, а спестявания почти не са им останали.

"Аз съм в момента в неплатен отпуск след майчинство и сме съкратили бюджета, за да се справим с инфлацията. Парите, които даваме за храна, са се увеличили доста, поне 200 лв. на месец", каза Ивелина Бабова.

Според икономическия експерт Мика Закова 60% от българите нямат никакви спестявания, а от 3 милиона работещи – 640 000 са на минимална заплата.

"В 1% от хората се намират 84% от спестяванията по данни на БНБ. Само 1% от хората имат спестявания над 100 000 лева. Хората, които нямат спестявания, трябва просто да намаляват харчовете си и те го правят. Българите предпочитат първо да платят сметките, а водата има 40% увеличение, и каквото остане да отиде за храна", заяви Мика Зайкова.

От Българската стопанска камара смятат, че растежът на доходите приближава и балансира този на инфлацията.

"Очаква се рецесия, което означава, че ще започнат да поевтиняват редица стоки още от началото на следващата година, когато инфлацията ще падне наполовина. Дори в момента, според статистиката, определени стоки, които са основни, задържат растежа си или поевтиняват", отбеляза Щерьо Ножаров.

Средната работна заплата у нас е 1730 лв., а инфлацията от началото на годината е 11.3%.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен