Зеленски: Светът за малко избегна радиационна катастрофа

Свят

26-08-2022, 09:57

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и други световни органи трябва да действат много по-бързо, за да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Всяка минута, през която руските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от глобална радиационна катастрофа", каза той в свое видеосъобщение.

Зеленски също така заяви, че светът вчера за малко е избегнал радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ е била възстановена няколко часа след като е била прекъсната. Зеленски обвини обстрел от руските въоръжени сили за разпалването на пожари в ямите за пепел на близка въглищна електроцентрала, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. Той добави, че резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата. "Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария", заяви Зеленски в своето вечерно видеообръщение. "Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария" добави той.

Украинският президент каза, че служители на МААЕ трябва да получат достъп до електроцентралата до дни "преди окупаторите да докарат ситуацията отвъд точката, от която няма връщане назад".