Бойко Борисов: Най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил Петков и Асен Василев (Видео)

Политика

26-08-2022, 11:59

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От началото на войната ни мамят с 1 лев на литър гориво, заявиха от ГЕРБ

Най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил Петков и Асен Василев. Това коментира по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той уточни, че те са отказали да бъде внесен проектозакон за оръжие за Украйна,  за да има посредници и комисионери при доставките.

"Вече трети ден питам къде да подпишем за 100 процента диверсификация от Газпром, както казаха от „Демократична България“. Нека направим същото и за Лукойл – така че да работи в полза на българските граждани. Това не се правеше месеци наред, защото има комисионери. Интересно защо за руския петрол се хвърлиха такива усилия за дерогация в Брюксел", добави Борисов.

"Доколкото знам първата международна среща на Кирил Петков и Асен Василев е била с “Лукойл”. Странно защо. Ние не сме против компаниите, но най-мили са ни българските потребители. Става дума за 3,5 милиарда лева, които изтичат от България и се плащат от българите“, категоричен бе Бойко Борисов.
Той добави, че нов дългосрочен договор с Газпром категорично не трябва да се приема, а трябва да се разсрочат неприетите количества газ за следващите два месеца. „Има голяма възможност да ни осъдят на арбитраж. Като българин не искам да платя два пъти един и същи газ. Хубаво е финансовото разузнаване да провери сделките с газа и петрола", добави още лидерът на ГЕРБ.

"На 4 декември 2015 г. Дейвид Камерън заяви, че могат да се поучат от България за защитата на границата. Той благодари за защитата на външната граница на Европейския съюз. Същото заяви и Виктор Орбан – че България охранява много сериозно границата и заслужава да влезе в Шенген, защото е най-надеждната външна граница на ЕС", каза Борисов.

Според него Европейската комисия финансира външните граници с колкото искат пари.

"Оставил съм им 320 милиона лева в държавния бюджет. По време на миграционната криза в България имаше нула мигрантски поток. Балканският път през България беше затворен", допълни той.

Борисов подчерта, че е изключително благодарен на председателя на Европейската комисия Юнкер, на Урсула фон дер Лайен, на Доналд Туск и Шарл Мишел. И добави, че след срещата във Варна с Ердоган, Турция е поела ангажимент към целия ЕС да спира миграционната вълна още в Турция