Зам.-главният секретар на МВР: За денонощие хващаме около 1000 бежанци у нас

Политика

27-08-2022, 11:24

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите на Станимир Станев мигрантите са изключително мобилни и организирани

Мигрантите са изключително мобилни и организирани. Хората, които ги водят, познават терените добре. Всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, основно са от Афганистан и Сирия. Това каза в студиото на „Събуди се” по Нова тв зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев.

По думите му най-често бежанците ползват алуминиеви стълби, паднали дървета, за да се покатерят по оградите или прокопават тунели.

„От няколко дни по разпореждане на министъра на вътрешните работи използваме безпилотни летателни апарати, за да контролираме територията на границата. Няма как обаче на всеки метър да има граничар. Този миграционен натиск не е от вчера. Той расте постепенно от години. През април тази година беше задействан план за извънредна ситуация във връзка с миграционната криза. Включихме и сили от българската армия.Допълнително сме ангажирали сили от Жандармерията и сили от Националната полиция”, каза още Станимир Станев.

Относно информацията, че може мигрантите да имат протекция от служители на МВР той каза следното:

„Има такива сигнали. Работим с всички структури и служби, които имат отношение по въпроса. Скоро ще бъдете информирани за резултатите”.

Зам.-главният секретар на МВР поясни, че от 3 дни се извършват сериозни проверки в бежанските центрове. Там работят и служители на МВР. Има информация, че в тези домове има хора, които се занимават с каналджийство. Трима души са задържани в София.