Лечева разочарована от Радостин Василев: Отношенията в спорта са тежко разрушени

Политика

27-08-2022, 12:48

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Спортните организации са най-естествените ни партньори, заяви служебният спортен министър

“Предприела съм действия за осигуряване на безпрепятствен тренировъчен и състезателен процес по отношение на експлоатацията на спортните съоръжения. Трябва да се гледат не само финансовите резултати. Спортните обекти и съоръжения не бива да се поставят под един знаменател с търговски обекти. С една заповед спрях всички търгове, така че да можем да прецизираме цените, по които се отдават съоръженията към спортните клубове”, това каза в предаването “Тази сутрин” по btv министърът на младежта и спорта Весела Лечева.
 
“Клубовете не могат да бъдат натоварвани с тежки наеми и договорни отношения. Например клуб по борба или по бокс, който трябва да плаща наем 5 000 лв., а сега предстоят и зимни месеци, това означава, че той стартира с минус 10 000 лева за месец. Затова трябва много сериозна и специфична работа по отношение на ползването на спортните обекти и съоръжения. Не трябва да се допускат хора, които тепърва се учат и се запознават къде са те, а хора, които са професионално подготвени, така че да могат да осигуряват необходимото на клубовете и организациите, а именно техния безпрепятствен състезателен и тренировъчен процес”, каза Весела Лечева.
 
Tя не скри разочарованието си от управлението на своя предшественик на този пост Радостин Василев. Двукратна олимпийска сребърна медалистка по спортна стрелба посочи също, че това, което вижда към момента са едни много тежко разрушени отношения между спортните организации и ръководството на министерството. 
 
“Трябва да кажа едно изречение за това, което чух от Радостин Василев току-що. Аз не обичам тези, които застават на този стол, да казват, че за първи път се прави нещо значимо в спорта, и че от нас започва спортът. Искам малко повече смирение и повече признателност към всички онези, които са били преди нас, и предстои да бъдат на него след нас. Да признават постиженията от предишните ръководства. Разбира се, когато има порочни практики и когато има наистина какво да се критикува, да бъдат безкомпромисни. Мога да кажа, че това, което виждам в ежедневието си, е едно много тежко разрушение в отношенията между спортните организации и Министерството. Тук трябва да има непрекъснат диалог. Спортните организации са най-естествените ни партньори, тези, които реализират спортния продукт и спортната политика и от които очакваме резултати", каза Лечева.
 
Министърът каза, че връща на работа в Министерството на младежта и спорта и в дружествата хора, които могат веднага да влязат в своите функции, така че никой да не бъде ощетен по отношение на подготовката на спортистите и най-вече на резултатите. 
 
В отговор на журналистически въпрос министър Лечева посочи, че очаква повече приходи от Българския спортен тотализатор.
 
“Тотализаторът работи в една добра монополна среда, което законодателството постанови. Но тук е важен и начинът, по който се изразходват средствата от БСТ. Трябва изключително професионално да се подхожда по отношение на ефективността на рекламни кампании и други разходи. Необходими са хора специалисти и професионалисти, компетентни и отговорни”, категорична бе Весела Лечева. 
 
Министърът каза още, че предишното ръководство е имало желание да дофинансира строителството на зала “Арена Бургас”. Според нея не е обосновано да се дават още средства, тъй като няколко пъти са правени допълнителни споразумения за увеличаване финансирането за залата. Тези договори и процедури по обществени поръчки трябва да се спазват и изпълняват. До момента държавата е осигурила 63,8 милиона лева за залата в Бургас.