Борисов: Повече от категорично заявих, че искаме 100% диверсификация от „Газпром“

Политика

27-08-2022, 16:00

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Повече от категорично заявих, че искаме 100% диверсификация от „Газпром“. Абсолютна лъжа е, че съм искал да се продължи договора с „Газпром“. Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Няма да ни запушат устата – нито с огромните пари, с които разполагат, нито с наетите им скъпи международни специалисти, нито с организирането на компроматна кампания срещу нас. Ние не сме Северна Корея или Русия, където Фейсбук беше спрян, добави още той.

Борисов подчерта, че БНБ е публикувала новата си икономическа прогноза. „Брутният вътрешен продукт ще нарасне с по-малко от 2 процента. Бюджетите на Асен Василев не са верни. Изтича финансов ресурс от българската икономика. Това ни казва БНБ“, добави Бойко Борисов.

Той уточни, че търговското салдо за първите четири месеца на промяната се влошава с 2 милиарда лева в сравнение с година по-рано, според НСИ.

„Отрицателното търговско салдо е достигнало 3,7 милиарда лева с Русия. Вносът ни от Руската федерация по време на санкциите е нараснал със 160 процента. Това ли е откъсването от руската зависимост? Отрицателното салдо с Руската федерация до май 2022 г. е достигнало 4,6 милиарда при 1,2 милиарда за предходната година. За пет месеца управление от трите партии на „промяната“ България стана три пъти по-зависима от Русия при стокообмена. Това ли ни е евроатлантическата ориентация? Това е най-изгодното за Путин правителство, обслужващо интересите на Руската федерация. Милиарди са изтекли от България“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че фактурите за газа са истински. „Посредниците при сделките с газа са истински. Когато Даниел Лорер каже, че имало пари в бюджета, го питайте защо не върнаха дълговете, а плащаха лихвите по тях. Как теглиш кредит да плащаш лихви при тази инфлация"?, попита Борисов.