Евродепутати: Нужна е засилена охрана на границата

Политика

29-08-2022, 11:33

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Властите хващат по 1000 мигранти на денонощие у нас, а натискът по южната ни граница се е увеличил значително

Властите хващат по 1000 мигранти на денонощие у нас, а натискът по южната ни граница се е увеличил значително. На този фон бе решено границата с Турция ще бъде подсилена с 300 военнослужещи. Те ще се включат с транспортна техника и безпилотни летателни апарати – дронове.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев има проблеми с ограда по границата, като лично е видял как тя може да се прескочи със стълба.

В студиото на "Тази сутрин" по bTV темата коментираха представители на България в Европейския парламент.

"Не дойдох, за да навирам провала в очите на хората. Освен да пазим границата, трябва да направим така, че натискът да намалее. Преди време имаше човек, който можеше да говори с Ердоган. Автобуси с мигранти не пресичаха България и не блъскаха патрулки“, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Той добави, че Европа не може да бъде бежански център. "Ако продължи това да се случва, България не може да влезе в Шенген, защото не може да опази собствената си граница", подчерта Новаков.

"От година и половина по 200-300 души минават нелегално нашата граница и се отправят към вътрешността на страната. Държавността отново е отстъпила и няма надеждна охрана на границата“, коментира Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Според него границата е пробита, а съоръжението на нея не се пази. Едно от решенията, които вижда, е използването на доброволни отряди от бивши граничари и полицаи, които познават терена.

"Трябва допълнително засилване на гранична полиция. Поддръжката на това съоръжение – „фамозната ограда“, беше неглижирано. Нужно е и по-добро сътрудничество с Frontex. Ключът към решението на проблема е и диалог с Турция“, посочи Петър Витанов, евродепутат от БСП/Социалисти и демократи.

Той допълни, че България не бива да разчита сама на себе си за решение с бежанския проблем, а да се търси сътрудничеството на Европейския съюз.