Зеленски: Украйна ще си върне цялата територия, окупирана от Русия

Свят

30-08-2022, 10:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море", подчерта Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. "Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница - линия, която остава непроменена (за нас)", добави той.

В същото време Зеленски отказа да коментира появилите се информации, че въоръжените сили на Украйна са започнали голяма контраофанзива в южната част на страната.

"Някой да иска да знае какви са плановете ни? Няма да чуете конкретни данни от някой наистина отговорен човек. Защото това е война", заяви лаконично украинският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, каза междувременно съветник на Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Във видеоинтервю, публикувано в ЮТюб, Олексий Арестович заяви още, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър. В резултат снабдяването по мостове и чрез фериботи е прекъснато или почти прекъснато, каза той, цитиран от УНИАН.

Арестович не даде повече подробности, като само спомена за "малко сладко настъпление".

Вчера телевизия Си Ен Ен обяви, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

Снощи руското министерство на отбраната каза, че са отблъснати украински опити за контраофанзива в Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, като са нанесени тежки загуби на противника.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.