МОН: Училищата да не се използват за предизборни прояви

Политика

31-08-2022, 16:58

Снимка:

МОН

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това напомни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на началниците на регионални управления

Образователните институции да не се използват за предизборни изяви. Политическите влияния не бива да въздействат върху системата. Това напомни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на началниците на регионални управления, с които обсъдиха предстоящия старт на учебната година.

Съгласно законите за държавния служител и за предучилищното и училищното образование системата е деполитизирана. И не бива да бъде обект на политически изяви, допълни проф. Пенов.

Министърът поиска от началниците на РУО-та информация за цялостната материална база в училищата. Целта е да можем да преценяваме физическата среда, необходима за обучението на децата, мотивира се проф. Пенов.

Като една от най-важните предстоящи дейности министърът определи задействането на Механизма за обхват, който изисква съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На ниво изпълнителна власт вече сме говорили и с други партньори – Министерство на труда и социалната политика и МВР, каза проф. Пенов. Това ще бъде една от водещите дейности, допълни министърът.