Над 500 военнослужещи усилват охраната на границата

Общество

02-09-2022, 09:09

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов

Охраната на българо-турската граница е подсилена с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от "Военна полиция". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти тази сутрин в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово. Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев двамата инспектират днес участъци от българо-турската граница, за да бъдат предприети допълнителни мерки срещу мигрантския натиск.

Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.

Друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

По време на работното посещение министрите на вътрешните работи и на отбраната извършват оглед на участък от предпазното съоръжение на българо-турската граница. При огледа на границата министър Димитър Стоянов разговаря и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични полицаи.