Три пъти по-високи сметки за ток в заведенията в Кюстендил

Общество

02-09-2022, 13:17

Снимка:

БАЗ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Голяма част от ресторантите затварят врати

Три пъти по-високи сметки за ток в заведенията в Кюстендил са получили собствениците им. Заради повишаването на сметките за ток и въпросителните около сметките за зимния сезон голяма част от ресторантите на територията на Благоевград и Кюстендил затварят врати.

„Сметките за август още не са излезли, мога да ви дам констатации за юни и юли. Юли ние в това заведение пускаме целия персонал за 10 дни ваканция. За 20 дни сме платили сметка за ток 19 000 лв. при условие, че мегаватчасът е 640 лв. Преди година точно, когато почна да поскъпва токът, тогава плащахме 120 лв. на свободен пазар. В момента дружествата, с които оперираме, са също на свободния пазар - те постоянно ни пускат имейли, че преподписваме договора и че искат депозити“, коментира Светослав Георгиев - председател на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Кюстендил пред БНТ.

Георгиев е платил депозит от 10 000 лв. за сметката през юли и няма представа какви ще бъдат фактурите през зимата. Сметките за газ също са скочили - до 4000 лв. на месец.

Той заяви, че ако няма компенсации за август, това означава, че сметката на заведението за ток ще е между 40 000 и 50 000 лв. и това, както и инфлацията, ще бъдат причина заведенията да затворят врати.