Първата ротация на контингентa ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ бе извършена успешно

Общество

02-09-2022, 14:22

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на Република България от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“. Тя бе извършена в периода 23 август - 1 септември 2022 г., под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите.

Тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента се проведе в база Бутмир, Сараево. Досегашният помощник-национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев предаде българския флаг на новия командир - подполковник Калоян Стоянов. Присъстваха националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач.

Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране.

Контингентът, участвал до момента успешно се завърна на родна земя тази нощ, 2 септември. Предстои военнослужещите да преминат медицински прегледи.

***

На 5 септември, понеделник, от 10.00 ч в Шумен на площад „Освобождение“ ще се проведе тържественият ритуал по официалното посрещане на формированието от въоръжените сили, взело участие във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”. Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част беше сформирана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир е полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика“ към Щаба на отбраната.