Радев: Огромният скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли

Политика

02-09-2022, 20:06

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Служебният кабинет трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на газ на поносими цени, заяви държавният глава

България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава открои приемането на законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и предприемането на решителни реформи с дългосрочен хоризонт като основни приоритети пред бъдещо ново правителство.

В отговор на въпрос за очакванията си от предизборната кампания президентът Радев изрази надежда партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания „да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство“. По думите на държавния глава краткият живот на последните парламенти и на последното правителство са ясен показател докъде може да доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог.

„Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях“, заяви Радев и добави, че обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот.

Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети и това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията, посочи президентът Радев и открои инфлацията и ръстът на цените като най-тежките проблеми пред българските граждани. По думите му те зависят от редица фактори, но най-важни са цените на горивата, на газа и на тока. „Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то понижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия“, заяви държавният глава.

Помолен за коментар относно шоковото увеличение с 19 % на цената на синьото гориво за месец септември, в размер на 353,21 лв./MWh, президентът Радев посочи, че огромният скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена.  „Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности и при тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия.  Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени“, заяви държавният глава.

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но не е единственото решение и не е на всяка цена“, подчерта президентът Радев и допълни, че доставките от „Газпром“ могат да бъдат добро решение, само ако бъдат договорени добри условия. Държавният глава изрази очакване правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата.  

В отговор на въпрос относно подготовката на бюджета за следващата година, държавният глава посочи, че в условията на криза не трябва да  се допуска закъснение в изработването и приемането му. По думите на Радев служебното правителство е длъжно да разработи бюджет, независимо на каква степен на готовност, и да го предаде на следващото редовно правителство.