Високите цени тревожат общините, притеснени са от приближаващата зима

Политика

04-09-2022, 10:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Цените на енергийните източници са такива, че общинските бюджети изглеждат недостатъчни

Температурите падат, зимата приближава, а общините у нас отново започват сложна калкулация за това как хем да не блокират социалните дейности, които предлагат, хем да успяват да покриват сметките за отопление.

Математиката изглежда сложна и често невъзможна, защото цените на енергийните източници са такива, че общинските бюджети изглеждат недостатъчни. В Благоевград отсега чакат зимата със свито сърце.

"Най-голямото притеснение за мен са детските градини. И най-много помощ би трябвало държавата да отдели за това нещо. Малките деца са най-важни, защото те ангажират и самите родители”, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов, цитиран от Нова тв.

С училищата ситуацията не изглежда по-добра, но евентуална принудителна ваканция на учениците - в масовия случай, не би довела до принудителен отпуск за родителите, смята кметът на Благоевград.

"В сферата на хипотезите е възможно да се излезе онлайн. Този път обаче няма да бъде поради коронавируса, а заради липса на пари. Така си го представям аз в училищата”, уточни градоначалникът.

Надеждите в Община Благоевград са сметките, макар и по-високи, да останат все пак в границите на възможностите на бюджета. В противен случай ще се търсят спешни решения на момента.  

Засега не се обмисля спиране на уличното осветление, защото подобна мярка не би гарантирала кой знае каква икономия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен