Високите цени тревожат общините, притеснени са от приближаващата зима

Политика

04-09-2022, 10:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Цените на енергийните източници са такива, че общинските бюджети изглеждат недостатъчни

Температурите падат, зимата приближава, а общините у нас отново започват сложна калкулация за това как хем да не блокират социалните дейности, които предлагат, хем да успяват да покриват сметките за отопление.

Математиката изглежда сложна и често невъзможна, защото цените на енергийните източници са такива, че общинските бюджети изглеждат недостатъчни. В Благоевград отсега чакат зимата със свито сърце.

"Най-голямото притеснение за мен са детските градини. И най-много помощ би трябвало държавата да отдели за това нещо. Малките деца са най-важни, защото те ангажират и самите родители”, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов, цитиран от Нова тв.

С училищата ситуацията не изглежда по-добра, но евентуална принудителна ваканция на учениците - в масовия случай, не би довела до принудителен отпуск за родителите, смята кметът на Благоевград.

"В сферата на хипотезите е възможно да се излезе онлайн. Този път обаче няма да бъде поради коронавируса, а заради липса на пари. Така си го представям аз в училищата”, уточни градоначалникът.

Надеждите в Община Благоевград са сметките, макар и по-високи, да останат все пак в границите на възможностите на бюджета. В противен случай ще се търсят спешни решения на момента.  

Засега не се обмисля спиране на уличното осветление, защото подобна мярка не би гарантирала кой знае каква икономия.