Експерт: Олиото пак ще тръгне нагоре с около 50%, при захарта също се очаква поскъпване

Портфейл

05-09-2022, 09:13

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна, заяви доц. Огнян Боюклиев

Стотици хора погубиха реколтата си заради проливните дъждове, предизвикали наводнение в Карловско. Тонове слънчоглед и пшеница са потопени. 

Земеделските  производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията. Условията са примитивни не само в местата, където имаше наводнения. Прогнозирахме, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България. Инфлацията при тях вече отива към 40%. Това заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bulgaria On Air.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттчете", коментира той.

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа. 

Доц. Боюклиев направи прогноза относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако не запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", обясни той.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната. 

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.  

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България". 

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", заключи той.