Зеленски предупреди, че идва тежка зима и съобщи за украински успехи във войната

Свят

05-09-2022, 10:45

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Докато европейските лидери се опитват да намалят въздействието на високите цени на енергията, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че идва тежка зима и съобщи за украински успехи във войната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В среднощното си обръщение президентът на Украйна благодари на своите сили, че са превзели две населени места на юг, както и трето населено място и околностите му на изток. Той каза, че е получил тези добри новини от военното командване и разузнаването.

Преди това Кирило Тимошенко, заместник-началник на президентската администрация, пусна във "Фейсбук" снимка на трима украински войници, издигащи националния флаг над сграда в южно село, където е главната контраофанзива на силите на Киев. "Високопиля. Херсонска област. Украйна. Днес", гласи текстът към снимката.

Миналата седмица украинските сили започнаха контраофанзива на юг, главно в Херсонската област, която руските нашественици превзеха още в началото на войната. Докато украинците интензивно обстрелват противника в региона, руското командване е забранило на местното цивилно население да се придвижва и да прекосява река Днепър, съобщи днес украинският генерален. За последното денонощие противникът е нанесъл в Украйна 25 ракетни удара и над 22 удара от въздуха, се казва в съобщението, в което се потвърждава, че остава целта да бъде възвърнат контролът върху Донецката област на изток.

Вчера Зеленски предупреди европейците, че Москва се готви да им нанесе "решаващ енергиен удар" през следващите месеци. Някои анализатори казват, че недостигът на енергийни източници и увеличаването на разходите за живот може да отслабят подкрепата на Запада за Киев.