Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Свят

05-09-2022, 15:32

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя победи Риши Сунак с 21 000 гласа

Британската външна министърка Лиз Тръс бе избрана за лидер на управляващата Консервативна партия, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Това на практика означава, че тя ще бъде новият британски премиер и ще стане приемник на Борис Джонсън на поста министър-председател.

47-годишната Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак в надпреварата за премиерския пост. За Тръс са гласували 57 процента от членовете на Консервативна партия, а за Сунак - 43 процента, става ясно от резултатите, обявени от Греъм Брейди, отговорен за организирането на вътрешнопартийното гласуване, до което се стигна, след като Борис Джонсън подаде оставка в началото на юли.

"Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки", каза Тръс, след като резултатът от гласуването бе обявен, предаде Ройтерс.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен