МЗ предлага: От 1 ноември лекарствата да се изписват или електронно, или на хартия

Общество

05-09-2022, 16:43

Снимка:

МЗ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Целта е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарства както електронно, така и на хартия

Министерството на здравеопазването предлага от 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител. Предложената промяна, приета единодушно от Ръководството на МЗ, ще даде възможността от 1 ноември 2022 г., лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител.

Основание за промяна в Наредбата от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Предложенията са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен