България ще изнася ток за Северна Македония

Политика

05-09-2022, 19:59

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това стана ясно след среща между премиерите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски

Бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката, отбеляза министър-председателят Гълъб Донев след срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Българският министър-председател посочи, че още от сряда започва да действа активно смесена работна група, която в детайли ще разгледа възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преноса на природен газ. Износът на ток от България за Република Северна Македония ще бъде сред темите, върху които ще бъдат фокусирани дискусиите в рамките на работната група.  

Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Република Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция, отбеляза още премиерът Гълъб Донев. По думите му това ще даде възможност доставките на втечнен газ да бъдат балансирани и Република Северна Македония да черпи такива количества, каквито са й необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната за това, че не могат да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ.

Гълъб Донев изтъкна още, че в рамките на днешните разговори е била потвърдена добрата оценка за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между двете страни. Ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва договорът за добросъседство и сътрудничество, както и всички договорености по протоколите от междуправителствената комисия, добави българският министър-председател.