Гешев: Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие (Видео)

Политика

07-09-2022, 12:38

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор утвърди методически указания за разследване на престъпления по транспорта

Експерти и институции обсъждат мерки за справяне с пътната безопасност след зачестилите тежки катастрофи през последните месеци

"Българските граждани не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, касаещ пътните транспортни произшествия и пътния травматизъм. Това, че сме водещи в Европа в лошите класации се дължи до голяма степен, за разлика от корупцията, организираната престъпност, където има съпротива, защото има засегнати сериозни интереси, проблемите тук се дължат на... ще използвам хубавата българска дума - безхаберие", каза пред журналисти днес главният прокурор Иван Гешев.

Малко по-късно от прокуратурата информираха, че с цел да се повиши ефективността на досъдебните производства и да се осигури правилното прилагане на закона Иван Гешев е утвърдил методически насоки за подпомагане на работата по делата за т.нар. същински транспортни престъпления.

В насоките се отбелязва, че е необходимо да се изследват в пълнота всички обстоятелства относно наличието на евентуален умисъл при извършване на транспортни престъпления с причинена смърт на едно или повече лица, средна или тежка телесна повреда или значителни имуществени вреди.

"Указанията са при разследването фактите да се изследват задължително с оглед и на версията, че водачът на моторното превозно средство е извършил престъпление по транспорта (по чл. 342, ал. 3 от НК) при евентуален умисъл, когато:

- умишлено е нарушил правилата за движение;

- съзнавал е възможността по този начин да причини общественоопасни последици, но е продължил да управлява без да предприеме каквито и да било мерки за предотвратяването им;

- станал е негоден да управлява моторното превозно средство под въздействие на алкохол и наркотици.

Насоките включват наблюдаващите прокурори навреме да преценяват при всеки конкретен случай необходимостта от извършване на  допълнителни действия по разследването – например повторен оглед на местопроизшествието, при който да се преценят вида и състоянието на пътната настилка и пътните знаци, наклона на пътя, износеността на маркировката и др.

При изясняване на механизма и причините за пътнотранспортното произшествие задължително да се преценява необходимостта от възлагането на задачи в съответните експертизи (автотехнически, комплексни съдебно-медицински, автотехнически и др.), свързани с изследване на пътната инфраструктура и условията за безопасност. Препоръчва се при противоречия в свидетелските показания и обясненията на обвиняемия да се провежда и следствен експеримент за проверка на достоверността им с цел изясняване на важни обстоятелства като разположението на МПС, видимостта на пътя и др.

Предвид тревожния ръст на пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици още през май 2020 г. прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.

През юни 2022 г. Прокуратурата Република България (ПРБ) представи отново предложения за законови промени, които са от компетентността на Народното събрание. ПРБ многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на Наказателния кодекс и че  всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия", заявиха от държавното обвинение.