Весела Лечева: Организации без никакъв опит са получавали стотици хиляди левове

Спорт

07-09-2022, 20:29

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Равносметката в спорта е тъжна - заварих доста скандали, нездрава атомсфера, политически и приятелски назначения", заяви служебният спортен министър

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е назначила проверки на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 година заради смущаващи обстоятелства, на които се е натъкнал екипът й. Това съобщи тя в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Весела Лечева беше попитана за първия си месец като служебен министър. 

„Трудно може да се направи равносметка за един месец управление, но ако трябва да кажа с една дума, то тя е тъжна. Заварих доста скандали в спорта, нездрава обстановка за работа, приятелски и политически назначения, които не се базират на професионализъм и експертиза“, коментира министър Лечева.

Весела Лечева обясни и защо се е наложило да бъде направена проверка на програмите, свързани с младежки дейности.

„Това са средства, които се разходват за превенции на зависимости сред младите хора и е изключително важно как се реализира тази програма. Оказва се, че са дадени много средства на организации без административен опит. Те получават десетки, стотици хиляди левове. Ще дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. Тази организация има нула дни административен опит, но трябва да реализира кампания за борба със зависимостите“, каза още Лечева.

Министърът на младежта и спорта очаква резултатите от проверката, но е категорична, че са необходими промени в начина, по който се оценяват проектите.

„Тази програма трябва да има далеч по-прозрачни, обективни и независими оценители, които да ободряват подадените проекти. Става въпрос за стотици хиляди левове“, коментира тя.

Министър Весела Лечева даде пример и с поръчка, направена от старото ръководство на „Национална спортна база“ ЕАД.

„Дружеството е направило разход от един милион и седемстотин хиляди лева за софтуерен продукт. Бях крайно учудена, когато разбрах, че НСБ има необходимост от подобен продукт“, съобщи Лечева и добави, че според нея става въпрос за изключително разхищение на държавни средства.

„Ще направим всичко възможно този договор да бъде развален, защото дружеството няма такава необходимост“, поясни министърът.

Весела Лечева беше категорична, че е нямала намерение да прави кадрови промени по време на мандата си като служебен министър, но това, което се е случвало и в НСБ, и в Българския спортен тотализатор, я е накарало да предприеме действия, за да бъде защитен общественият интерес. 

„Моята цел не беше да се занимавам с назначения, но е важно как се изразходват средствата за българския спорт. Всекидневно имам разговори със спортните федерации, които имат желание да получат допълнителни средства за подготовка, участия в състезания. Да не говорим за масовия спорт, където има още по-голям дефицит на финансиране. Средствата, които се акумулират в Българския спортен тотализатор трябва да са повече, а разходите – прозрачни и ефективни“, каза Лечева и визира два рекламни договора, които са с милионни бюджети, но не е ясна тяхната целесъобразност.

„Два милиона и триста хиляди лева са дадени за реклама в метростанциите без да има никаква документация и визия. Отделно са подписани договори за милион и сто хиляди лева за рекламна кампания на Спортния тотализатор, срещу които е разписано само дипляни, плакати и други. Това са огромни суми, вероятно завишени и цялата процедура навява на други съмнения“, каза Лечева.

Според министър Весела Лечева българският спорт се нуждае от устойчивост на политическите решения, дългосрочност и предвидимост за спортните организации, които да работят поне с 4-годишен хоризонт.

„Водя неспирен диалог с федерациите. Основната ми цел е да внеса спокойствие и сигурност. Търся мнението на спортните организации и искам тяхната експертна оценка за законодателството“, заяви още министър Весела Лечева.