Според проучване: 38% от българите не са прочели нито една книга през последната година

Общество

08-09-2022, 12:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

60 на сто от хората не са си купили нито една книга през последната година

38% от българите не са прочели нито една книга през последната година, 12 на сто смятат, че няма смисъл от четенето, а всеки десети няма нито една книга в дома си. Данните от проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на асоциация "Българска книга" и беше представено в днешния Международен ден на грамотността, предаде БНР.

60 на сто от хората не са си купили нито една книга през последната година. Едва 11 процента от определящите се като ревностни читатели, които са до 40 години, казват, че четат повече от 10 книги годишно. 52 на сто от четящите правят това на хартия и това е спад с повече от 15% спрямо 2014 година.

Това е петото изследване на подобна тема оттогава досега, което прави „Алфа рисърч“, каза Боряна Димитрова от социологическата агенция.

"Ако родителите не стимулират интереса към четенето, ако самите те не четат, личната практика е от най-голямо значение. Ако видим колко от родителите четат от време на време каквото и да означава това, ние много добре можем да си представим защо и децата постепенно губят интереса към четенето", коментира тя.

Три четвърти от пълнолетните на възраст до 30 години твърдят, че не четат в интернет, а го използват за чат, слушане на музика и гледане на филми. Всеки пети българин или няма книги у дома или има до 10. Тези, които казват, че имат домашна библиотека с над 100 заглавия са 35 на сто. От 2014 пък двойно е нараснал интереса към съвременна българска литература.