755 ще са секциите в чужбина за вота на 2 октомври

Политика

09-09-2022, 14:10

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи със свое решение местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители.

Секциите в чужбина на втори октомври ще са 755, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БНР. Те са с пет повече в сравнение с последните избори през ноември миналата година.

За четири държави - Австрия, Германия, Канада и Норвегия, образуването на секции извън тези в дипломатическите и консулските представителства ще бъде под условие до 16 септември, тъй като се очаква финално разрешение от приемащите държави.

"Специално за Чехия искам да обърна внимание на това, че откриването на трета секция в посолството е свързано с изискването на приемащата държава да не се откриват секции извън дипломатическите и консулските представителства, а в същото време има доста голям брой заявления от други градове в Чехия. Може да се оправдае хипотезата, че част от хората, които не могат да гласуват извън Прага, ще дойдат да гласуват в Прага, за да може да бъде поет този поток от гласоподаватели", каза Цветозар Томов.