Започват 72-часови проби на междусистемната газова връзка Гърция - България

Общество

12-09-2022, 16:10

Снимка:

МРРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков

Днес започват 72-часови проби на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след като за пореден път провери напредъка по строителството на интерконектора в Диспечерския център на обекта в Хасково. Успоредно с пробите ще продължават да се събират и документите.

„Искам до четвъртък всичко да е готово, за да може в петък да имаме акт 15. В момента всичко зависи от надзора и основно от строителя“, каза още Шишков и допълни, че това, което държавата е трябвало да направи, в основната си част, е направено. Следващата седмица или съвсем в началото на по-следващата трябва да има и акт 16. Ако тази седмица строителят получи акт 15, в рамките на няколко дни обектът може да бъде въведен в експлоатация.

„В момента, в който са готови, на другия ден, да не кажа на другия час, ние ще направим държавна приемателна комисия и тъй като ние сме разгледали в огромната си част документацията и ще сме готови, веднага, по най-бързия начин, ще можем да въведем обекта в експлоатация“, беше категоричен министърът.

След направената днес проверка архитект Шишков заяви още, че всички основни дейности, които е трябвало да бъдат завършени, са завършени в първия етап. Няма повече никакви изисквания от пожарната, всички неща са отстранени от изпълнителя и остават за довършване частично тротоарите, които са вертикална планировка на обекта.

Министърът информира, че днес екзекутивът е внесен в противопожарната служба за съгласуване и утре или в други ден ще го завери, така че този етап от обекта да бъде приключен.

„Вече разделяме дните от седмицата на сутрин и следобед, затова строителят пое ангажимент до утре, до обяд, да даде всички протоколи, които са необходими. Надявам се в рамките на два дни да бъдат събрани всички актове, защото за да бъде подписан акт 15, е необходимо строителят да събере всички актове и надзорът да го разпише“, поясни архитект Шишков и допълни, че нещата наистина вече са на финала.

„Не трябва да има напрежение за българския народ, че съоръжението няма да бъде пуснато. Напротив, ще бъде пуснато в експлоатация“, категоричен бе регионалният министър.

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева от своя страна допълни, че финалният срок за завършване на обекта е 1 октомври 2022 г., но се цели това да стане още през третата седмица на месец септември. Тя обясни, че в тръбите на съоръжението има газ. По време на пробите ще бъде увеличено работното налягане. Ще има движение в двете посоки, като по-голямата ще бъде от Гърция към България.

Теодора Георгиева благодари на министър Шишков за непрестанното му съдействие по издаването на всеки един документ, което помага интерконекторът да заработи от първи октомври.