СГП образува досъдебно производство за атаката срещу "Български пощи"

Крими

13-09-2022, 14:40

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че през месец април 2022 г. в гр. София неправомерно е спрян достъпа до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен